Over Kwintessens

Meer leven in de les met Kwintessens! 

Meer leven in de les. Dat beloven wij met onze methodes voor levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren voor het basisonderwijs: Trefwoord, Kind op Maandag, Hemel en Aarde en Kwink. Wij bieden praktisch en creatief lesmateriaal vol inspirerende verhalen, als oefenplaats voor het leven. Verhalen die kinderen aan het denken zetten, laten lachen en met elkaar verbinden. Een mooie basis voor een veilige groep, goed onderwijs en persoonlijke groei voor kinderen.

 

Wij geloven dat leren leven een vak apart is en een basisvoorwaarde voor goed onderwijs. Daarom geven we leerkrachten alle ruimte om de lessen naar eigen inzicht en vol verwondering tot leven te brengen. Met de kracht van verhalen als uitgangspunt.

Leren leven is onmisbaar om kinderen voor te bereiden op de samenleving van morgen én hen te motiveren die samenleving iets beter te maken. Dat vraagt om een goed evenwicht tussen de ontwikkeling van de eigen identiteit en openheid voor de identiteit van de ander. Het is onze missie om leerkrachten en daarmee kinderen te stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Zo bereiken we ons doel om de meest inspirerende maker van levenslesmateriaal in Nederland te worden en te blijven.

 

Wie zijn wij? Het Kwintessens-team

Wij zijn een bevlogen team met een groot hart voor het (basis)onderwijs en de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Alle vakinhoudelijke kennis en creativiteit is bij ons in huis beschikbaar, van schrijvend redacteur tot componist. Ons team wordt ondersteund door een groot netwerk van enthousiaste en professionele auteurs, illustratoren, vormgevers en liedjesschrijvers. De diversiteit in ons team helpt ons om theorieën en ontwikkelingen in onze vakgebieden te vertalen naar de praktijk. Maak kennis met de medewerkers.

Sociaal-emotioneel leren en levensbeschouwing

Op school gaat het niet alleen om kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen en taal: het gaat ook om wie je bent, hoe je omgaat met anderen en welke keuzes je maakt. De vakgebieden levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren besteden daar aandacht aan. Niet voor niets zijn dit dan ook de twee pijlers van Kwintessens.

In dit artikel onderzoeken we het belang van deze beide vakgebieden en hoe ze zich tot elkaar verhouden: welke raakvlakken zijn er tussen levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren en waarin verschillen ze van elkaar?

Burgerschap

Bij Kwintessens vinden we de persoonlijke ontwikkeling van kinderen essentieel. Aandacht voor wie zij zijn en hoe ze zich verhouden tot anderen is geen ‘extraatje’; het is de kern van goed onderwijs. Een brede en veelzijdige ontwikkeling van kinderen is van enorm belang voor hun functioneren op school en verder in het leven. Ook vanuit de overheid wordt daarom steeds meer aandacht gevraagd voor persoonlijke en vormende aspecten van onderwijs, bijvoorbeeld op hetgebied van burgerschap. Actief en kritisch meedoen aan de samenleving speelt daarbij een belangrijke rol.

In dit artikel lees je over de visie en aanpak van Kwintessens op het gebied van burgerschap.

Onze methodes: ruimte voor verwondering

Leren leven begint met verwondering.  Met onze methodes voor levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren geven we leerkrachten alle instrumenten in handen om samen met de kinderen op zoek te gaan naar de antwoorden. Vanuit hun eigen verwondering. Dat is in onze visie de krachtigste methode om te werken aan persoonsvorming, groepsvorming en sociale veiligheid op elke basisschool.

Onze methodes:

Kwink

Onze methode voor sociaal-emotioneel leren richt zich op de kracht van een veilige groep. Kwink voorkomt verstorend gedrag en pesten en verhoogt leeropbrengsten.

Hemel en aarde

Creëer een wereld vol verwondering met deze compacte en creatieve methode voor levensbeschouwing. Hemel en Aarde daagt kinderen uit met kleine en grote vragen van nu.

Kind op Maandag

Met Kind op Maandag onderzoeken kinderen de meest fascinerende Bijbelverhalen. Op ontdekkingstocht door de Bijbel leren kinderen zichzelf en anderen beter kennen en begrijpen.

Trefwoord

Dé methode voor levensbeschouwing leert kinderen over zichzelf en de wereld om hen heen. Met inspirerende en actuele thema’s stimuleert Trefwoord een open en vragende houding.

Kind op Zondag

Kind op Zondag biedt gebruiksklaar materiaal voor het werken met kinderen in de kerk. Met vertellingen en werkvormen komen Bijbelverhalen tot leven.

Andere uitgaven voor het basisonderwijs

Aanvullend op onze methodes maken wij uitgaven die het gebruik van de methode versterken. Studieboeken, spelmateriaal, welkomstboekjes voor nieuwe leerlingen, prentenboeken, verhalenboeken en nog veel meer.

Verder vind je bij ons inspirerende producten voor de ontwikkeling van leraren, cadeauboeken, én diverse materialen rond de feest- en gedenkdagen. Met name voor advent en kerst en Pasen. Ook bieden wij uitgaven voor een onvergetelijk afscheid van groep 8, zoals afscheidsmusicals en cadeauboeken.

Een kijkje in de keuken van Kwintessens

Hoe komt een uitgave tot stand? Het begint allemaal bij een creatief idee. Maar voordat er een fysiek of digitaal product ligt dat gebruikt kan worden, heeft het een hele weg afgelegd binnen de organisatie! Kijk snel mee!

Dit filmpje werd uitgezonden door SBS 6 in het programma Holland van Boven.

Partners

Wij werken samen met onder andere: Royal Jongbloed, Verus, Uitgeverij Kok Boekencentrum, Uitgeverij Lannoo, Het Spectrum, Uitgeverij Pica, Ark Media, VOS/ABB, Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, Stichting Vastenactie en PC-GVO.

Contact

Meer weten over onze uitgaven? Mail of bel ons gerust. Wij denken graag met je mee. Je kunt contact opnemen met onze klantenservice of de relatiebeheerder in je regio.

Rayon Noord:

Annet Orth

m 06 23 76 45 98
e a.orth@kwintessens.nl

Rayon Oost / Zuid:

Joke Bouwman

M 06 22 97 20 21
e j.bouwman@kwintessens.nl

Rayon West:

Wim van Oosterom

m 06 20 44 20 84
e w.van.oosterom@kwintessens.nl

Meer over Kwintessens

Historie

Kwintessens komt voort uit een organisatie met historie die teruggaat tot in 1865.

Directie

De directie van Kwintessens wordt gevormd door Erik Idema (Directeur Uitgever), Martijn Wabeke (Zakelijk Directeur) en Ron Rijnbende. René van de Kieft is bestuurder van stichting Kwintessens Educatief.

Stichting Kwintessens Educatief

Kwintessens valt onder de Stichting Kwintessens Educatief.