Over Kwintessens

Meer leven in de les met Kwintessens! 

Meer leven in de les. Dat beloven wij met onze methodes voor levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren voor het basisonderwijs: Trefwoord, Kind op Maandag, Hemel en Aarde en Kwink. Wij bieden praktisch en creatief lesmateriaal vol inspirerende verhalen, als oefenplaats voor het leven. Verhalen die kinderen aan het denken zetten, laten lachen en met elkaar verbinden. Een mooie basis voor een veilige groep, goed onderwijs en persoonlijke groei voor kinderen.

Wij geloven dat leren leven een vak apart is en een basisvoorwaarde voor goed onderwijs. Daarom geven we leerkrachten alle ruimte om de lessen naar eigen inzicht en vol verwondering tot leven te brengen. Met de kracht van verhalen als uitgangspunt.

Leren leven is onmisbaar om kinderen voor te bereiden op de samenleving van morgen én hen te motiveren die samenleving iets beter te maken. Dat vraagt om een goed evenwicht tussen de ontwikkeling van de eigen identiteit en openheid voor de identiteit van de ander. Het is onze missie om leerkrachten en daarmee kinderen te stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Zo bereiken we ons doel om de meest inspirerende maker van levenslesmateriaal in Nederland te worden en te blijven.

Wie zijn wij? Het Kwintessens-team

Wij zijn een bevlogen team met een groot hart voor het (basis)onderwijs en de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Alle vakinhoudelijke kennis en creativiteit is bij ons in huis beschikbaar, van schrijvend redacteur tot componist. Ons team wordt ondersteund door een groot netwerk van enthousiaste en professionele auteurs, illustratoren, vormgevers en liedjesschrijvers. De diversiteit in ons team helpt ons om theorieën en ontwikkelingen in onze vakgebieden te vertalen naar de praktijk. Maak kennis met de medewerkers.

Team Kwintessens maart 2020

Sociaal-emotioneel leren en levensbeschouwing

Op school gaat het niet alleen om kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen en taal: het gaat ook om wie je bent, hoe je omgaat met anderen en welke keuzes je maakt. De vakgebieden levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren besteden daar aandacht aan. Niet voor niets zijn dit dan ook de twee pijlers van Kwintessens.

In onderstaand artikel onderzoeken we het belang van deze beide vakgebieden en hoe ze zich tot elkaar verhouden: welke raakvlakken zijn er tussen levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren en waarin verschillen ze van elkaar?

Lees het artikel Meer leven in de les!

Burgerschap

Bij Kwintessens vinden we de persoonlijke ontwikkeling van kinderen essentieel. Aandacht voor wie zij zijn en hoe ze zich verhouden tot anderen is geen ‘extraatje’; het is de kern van goed onderwijs. Een brede en veelzijdige ontwikkeling van kinderen is van enorm belang voor hun functioneren op school en verder in het leven. Ook vanuit de overheid wordt daarom steeds meer aandacht gevraagd voor persoonlijke en vormende aspecten van onderwijs, bijvoorbeeld op hetgebied van burgerschap. Actief en kritisch meedoen aan de samenleving speelt daarbij een belangrijke rol.

Hieronder vindt u meer informatie over de visie en aanpak van Kwintessens op het gebied van burgerschap.

Lees het artikel Burgerschap op school

Onze methodes: ruimte voor verwondering

Leren leven begint met verwondering.  Met onze methodes voor levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren geven we leerkrachten alle instrumenten in handen om samen met de kinderen op zoek te gaan naar de antwoorden. Vanuit hun eigen verwondering. Dat is in onze visie de krachtigste methode om te werken aan persoonsvorming, groepsvorming en sociale veiligheid op elke basisschool.

Methode voor sociaal-emotioneel leren

Kwink

Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Praktisch, leuk en altijd actueel. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Sluit goed aan bij de principes van PBS (Positive Behaviour Support).

Meer informatie

Logo Kwink

 

Methodes voor levensbeschouwing en godsdienstonderwijs

Trefwoord

Trefwoord is al ruim 25 jaar dé methode voor levensbeschouwing op de basisschool. Centraal in Trefwoord staat de leefwereld van kinderen. Kinderen worden uitgedaagd om aan de hand van eigentijdse verhalen en Bijbelverhalen na te denken over levensbeschouwelijke thema’s.

Meer informatie

Logo Trefwoord

Kind op Maandag

Kind op Maandag staat voor open, uitnodigend godsdienstonderwijs, waarin Bijbelverhalen centraal staan. We hoeven kinderen niet te vertellen wat ze moeten geloven. Wel kunnen we kinderen kennis laten maken met de rijkdom van de Bijbel en hen uitdagen om te ontdekken wat deze verhalen hun zelf te zeggen hebben.

Meer informatie

Logo Kind op Maandag

Hemel en Aarde

Hemel en Aarde is anders en uniek. Een eigentijdse en creatieve methode voor godsdienstonderwijs die kinderen uitdaagt zelf te ontdekken. Hemel en Aarde geeft leerkrachten en leerlingen soms bijzondere ‘gouden’ momenten. Zoals een moment waarin de klas verbondenheid met elkaar ervaart, een moment van aandacht, een moment van bezinning. Ook dát zijn ontdekkingen. Ervaringen die je bijblijven.

Meer informatie

Logo Hemel en Aarde

Kwintessens is ook de uitgever van Kind op Zondag, uitgave voor de kindernevendienst en zondagsschool.

Andere uitgaven voor het basisonderwijs

Aanvullend op onze methodes maken wij uitgaven die het gebruik van de methode versterken. Studieboeken, spelmateriaal, welkomstboekjes voor nieuwe leerlingen, prentenboeken, verhalenboeken en nog veel meer.

Verder vindt u bij ons inspirerende producten voor de ontwikkeling van leraren, cadeauboeken, én diverse materialen rond de feest- en gedenkdagen. Met name voor advent en kerst en Pasen. Ook bieden wij uitgaven voor een onvergetelijk afscheid van groep 8, zoals afscheidsmusicals en cadeauboeken.

Een kijkje in de keuken van Kwintessens

Hoe komt een uitgave tot stand? Het begint allemaal bij een creatief idee. Maar voordat er een fysiek of digitaal product ligt dat gebruikt kan worden, heeft het een hele weg afgelegd binnen de organisatie! Kijk snel mee!

Dit filmpje werd op 30 juni 2019 uitgezonden door SBS 6 in het programma Holland van Boven.

Partners

Wij werken samen met onder andere: CED-Groep, Rovict, Verus, Uitgeverij Kok Boekencentrum, Uitgeverij Lannoo, Het Spectrum, Uitgeverij Pica, Ark MediaVOS/ABB, NBG, Stichting Vastenactie en PC-GVO.

Contact

Meer weten over onze uitgaven? Mail of bel ons gerust. Wij denken graag met u mee. U kunt contact opnemen met onze klantenservice of de relatiebeheerder in uw regio.


Annet Orth

Rayon Noord: Annet Orth

m 06 23 76 45 98
e a.orth@kwintessens.nl

Meer informatie
Rayon 3

Rayon Oost / Zuid: Joke Bouwman

m 06 22 97 20 21
e j.bouwman@kwintessens.nl

Meer informatie
Rayon 2
Wim van Oosterom

Rayon West: Wim van Oosterom

m 06 20 44 20 84
e w.van.oosterom@kwintessens.nl

Meer informatie
Rayon 1

Meer over Kwintessens

Historie

Kwintessens komt voort uit een organisatie met een rijke historie die teruggaat tot in 1865.

Directie

Sinds december 2011 is Ron Rijnbende directeur van Kwintessens.

Stichting Kwintessens Educatief

Kwintessens valt onder de stichting Kwintessens Educatief.

© Copyright 2023 Kwintessens Disclaimer | Privacy Ideal Logo