Workshops en Trainingen
Hoe breng je meer leven in de les? Hoe ga je met kinderen aan de slag met verhalen, onderzoek je bijzondere vragen en deel je met elkaar wat belangrijk en waardevol is? En hoe doe je recht aan de identiteit van je school? In onze workshops levensbeschouwing en godsdienst krijg je inspiratie en praktische tips die je direct in de klas kunt gebruiken.


Methodeworkshops
Startworkshop
Start je met Kind op Maandag, Trefwoord of Hemel en Aarde? Begin met een workshop voor het hele team.
In deze workshop maak je kennis met de methode en onderzoek je samen op welke manier deze methode op jullie school het best gebruikt kan worden. Doordat je in deze workshop de methode goed leert kennen, bespaar je je veel tijd in de eerste periode dat je het materiaal gebruikt. Bovendien haal je er vanaf het begin veel meer uit.
- 2 uur
- Op locatie
Inspiratieworkshop
Werk je al een tijdje met de methode, maar is het nuttig om het gebruik op te frissen? Met de inspiratieworkshop krijg je niet alleen snel overzicht van wat de methode allemaal te bieden heeft, maar raak je ook opnieuw geïnspireerd voor het vakgebied. Uiteraard is er ook ruimte voor jullie eigen vragen en ervaringen, en kan worden stilgestaan bij de inhoud van de lessen in relatie tot de samenstelling van de school (leerlingpopulatie en samenstelling van het team). Deze workshop wordt vaak gegeven aan een compleet team van een school. Het is ook mogelijk om deelnemers van verschillende scholen samen te brengen; bijvoorbeeld de nieuwe leerkrachten van verschillende scholen die onder een bestuur vallen.
- 2 uur
- Op locatie
- Combinatie met meerdere scholen mogelijk
Workshops wereldgodsdiensten / levensbeschouwelijke stromingen
Kennis van levensbeschouwelijke stromingen
Van elke school in Nederland wordt verwacht dat er aandacht besteed wordt aan de belangrijke wereldgodsdiensten en levensbeschouwelijke stromingen zoals de islam, het hindoeïsme, het humanisme, etc. Maar hoeveel weet je daar als leerkracht vanaf? In deze workshop gaat het team op een aansprekende, interactieve manier aan de slag om de eigen kennis te vergroten.
- 2 uur
- Op locatie
Lesgeven over levensbeschouwelijke stromingen
Hoe geef je een inspirerende les over het Suikerfeest? Wat is de beste manier om leerlingen kennis te laten maken met het hindoeïsme? En hoe besteed je aandacht aan levensbeschouwelijke stromingen als het humanisme? In deze workshop bieden we handreikingen en gaan we actief aan de slag met lesideeën. Ook staan we stil bij de vraag waarom dit vak belangrijk is en wat kinderen ervan zouden kunnen leren.
Bijkomende kosten voor de aanschaf van studiemateriaal.
De workshops ‘kennis van’ en ‘lesgeven over’ levensbeschouwelijke stromingen kunnen ook in combinatie worden afgenomen.
- 2 uur
- Op locatie
Workshops over (Bijbel)verhalen
Workshop (Bijbel)verhalen vertellen
Hoe vertel je oude verhalen aan kinderen van vandaag? Kunnen kinderen iets leren van die verhalen, en zo ja, op welke manier? En hoe zit dat als kinderen van huis uit niet met deze verhalen in aanraking komen?
Afhankelijk van de behoefte op jullie school kunnen verschillende aspecten van het vertellen van (Bijbel)verhalen aan de orde komen: van de techniek van het vertellen tot het ontdekken van betekenissen of het vergroten van kennis rondom de verhalen.
- 2 uur
- Op locatie of Online
Vertellen op maandag
Voor abonnees van Kind op Maandag is er de uitgebreidere workshop Vertellen op maandag. In deze workshop wordt gewerkt met verhalen die op dat moment in de methode aan de orde zijn.
Workshops over de identiteit van de school
Workshop schoolidentiteit en omgeving
Wat betekent het om als school een levensbeschouwelijke identiteit te hebben als de meerderheid van de leerlingen een andere achtergrond heeft? Wat betekent het bijvoorbeeld om een christelijke school te zijn als veel leerlingen moslim zijn?
In deze workshop, speciaal gericht op MT-leden/directies en beleidsmakers, gaan we daarmee aan de slag. Er is ruimte voor uitwisseling en er wordt aandacht besteed aan kansen en valkuilen bij het vormgeven van de identiteit.
Deze workshop wordt in principe gegeven door twee workshopleiders, een met een christelijke en een met een islamitische achtergrond.
- 2 uur
- Op locatie
- Combinatie met meerdere scholen mogelijk
Workshop ‘Waar staan wij voor?’
Een school werkt vanuit een bepaalde identiteit. Maar wat is die identiteit precies? Waar staan jullie voor, als school en als individuele leerkracht? En hoe zien kinderen en hun ouders dat terug? Hoe ga je om met diversiteit, zowel in het team als bij de kinderen?
In deze workshop gaan we daar samen op een creatieve manier naar op zoek. Ook ontdekken we wie of wat eigenlijk de identiteit ‘bepaalt’ van de school.
- 2 uur
- Op locatie
Levensbeschouwelijk paspoort van de school
Een levensbeschouwelijk paspoort is het identiteitsbewijs van jullie school. Het paspoort laat zien wat de kijk van de school is op het leven en hoe kinderen daarin gevormd kunnen worden. En het maakt duidelijk op basis van welke bronnen de school dat wil doen.
Het paspoort is een pakkend en beeldend visitekaartje van jullie school. Geef het een mooie plek op de website en deel het met de ouders. Een gedrukte versie van het paspoort is ideaal om mee te geven aan ouders die interesse hebben in jullie school.
Zo komt het paspoort tot stand
Het (korte) traject start met een teambijeenkomst van twee uur. Het doel van deze eenmalige bijeenkomst: input voor het paspoort verkrijgen. Dit lukt met een bewezen, succesvolle aanpak waarbij alle teamleden de school ‘als persoon’ gaan zien en die persoon karaktertrekken, idealen, wensen en dergelijke gaan toekennen. Het is een interactieve en effectieve werkvorm. Na deze sessie schrijft de workshopleider de teksten voor jullie paspoort en stemt het eindresultaat af met de directie. Indien gewenst kunnen wij de fotografie, vormgeving en/of het drukken van jullie paspoort verzorgen.
- Traject
- Prijs op aanvraag
- Op locatie


Onze aanpak
Voordat wij een workshop verzorgen, gaan we graag eerst met je in gesprek over wat voor jouw school zinvol is. Daar stemmen we de workshops op af. Wij brengen tijdens het gesprek ook in kaart wat het tarief is van de workshop.
Prijs vanaf 675,- voor 2 uur
Exclusief kilometervergoeding en reistijdkosten van de trainer. Neem voor een offerte op maat contact met ons op.
Meer informatie
Wil je meer weten over een of meerdere workshops of direct een workshop boeken? Vul dan het formulier in. Je relatiebeheerder neemt contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

