Kind op Zondag

Breng Bijbelverhalen tot leven

Kind op Zondag is een methode voor de kindernevendienst. De methode biedt gebruiksklaar materiaal voor het werken met kinderen in de kerk. Met vertellingen, spelvormen, liedjes en knutseltips brengen we Bijbelverhalen tot leven. 

Maak kennis

Kant-en-klaar materiaal

Het materiaal van Kind op Zondag verschijnt digitaal. Per zondag bevat het materiaal:

  • Voorleesverhalen voor kinderen van 4-7 en 8-12 jaar (ook als podcast!)
  • Werkvormen (creatief, spel, liedjes), gebeden en gespreksvragen voor verschillende leeftijdsgroepen
  • Toelichting bij de Bijbeltekst voor de leiding en predikant 
  • Suggesties voor het kindermoment in de kerk

Neem een abonnement

 

Word abonnee

Je ontvangt Kind op Zondag in acht blokken per jaar, elk blok bevat het digitale materiaal van zes of zeven zondagen. Alle betrokkenen bij het kinderwerk in jouw kerk kunnen van het materiaal gebruik maken. Daarnaast krijg je twee keer per jaar het Kind op Zondag-magazine. Met hierin een overzicht van lezingen en thema’s over de komende periode, praktische tips en introductie van de projecten voor Advent en de Veertigdagentijd.

Abonnement aanvragen

 

Vieren met kinderen 

In Kind op Zondag spelen Bijbelverhalen een centrale rol. De Bijbel kan, ook voor de jongste kinderen, een grote inspiratiebron zijn. Het is een boek vol hoop en troost, vol geloof en verwondering, vol ontmoeting en liefde. We vinden het belangrijk dat de Bijbelverhalen tot leven komen. Daarom gebruiken we een goede dosis verbeeldingskracht, humor en spanning bij het maken van onze methode.

Verbeeldingskracht, humor en spanning spelen een grote rol

Het vertellen van verhalen is overigens geen doel op zich. We komen in de kerk om God en elkaar te ontmoeten. Om God te eren en het leven te vieren. Dat wordt met een mooi woord ‘liturgie’ genoemd. Kinderen kunnen daar al op jonge leeftijd iets van ervaren. Daarom reiken we vormen aan om met kinderen op eenvoudige en vrolijke wijze vorm te geven aan liturgie. 

 

Voor wie?

Kind op Zondag is er voor vrijwilligers en professionals in de kerk. Doordat de Bijbelverhalen centraal staan, is het materiaal niet voorbehouden aan één specifieke kerkelijke of theologische stroming. Bij de keuze van de Bijbellezingen is het Oecumenisch Leesrooster leidend.

Door wie?

Het materiaal wordt gemaakt door een team van theologen, pedagogen, leerkrachten, ouders en kinderboekenschrijvers uit verschillende kerken. De uitgever en hoofdredacteur is Erik Idema. Hij is theoloog en gaat ook regelmatig voor in kerkdiensten.

Laagdrempelig

Niet iedereen is even goed thuis in de wereld van Bijbel en theologie. Daarom bieden we voor elke zondag een toelichting voor de leiding en zijn de verhalen zo geschreven dat je ze gemakkelijk kunt voorlezen.

Vieren met jongeren

Voor jongeren van 12-15 jaar biedt de methode ca. 20 keer per jaar een viering aan in de rubriek Vieren met jongeren. 

Projecten

Speciaal voor Advent en de Veertigdagentijd ontwikkelt Kind op Zondag projecten. Projectmateriaal als projectboeken, posters, werkboekjes en musicals kun je afzonderlijk aanschaffen. 

Vormen van vieren

Kind op Zondag biedt suggesties voor alternatieve vormen van vieren. Denk aan een wandelviering met Hemelvaart of krabbelvieringen voor de kleinsten.