Zet de tijd maar even stil…

Categorieën
Zet de tijd maar even stil…

In het kort:
Mooie ervaringen van vieren en gedenken wil je kinderen niet onthouden. Daar kunnen ze alleen maar van groeien. Als uitgever van levensbeschouwelijke methodes hebben we daarvoor prachtige mogelijkheden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op het moment dat ik dit schrijf is het een jaar geleden dat onze moeder, ons mam, overleed. De periode van afscheid nemen vooraf tot en met het overlijden zelf, was voor mijn vijf zussen en mij een bijzondere ervaring. Vanwege de coronamaatregelen hadden we elkaar veel minder gezien, en nu leek het alsof de tijd zich om ons heen verdichtte en bijna stilstond. We hebben moeder naast vader begraven op 2 november. Het feest van Allerzielen. Mooier kan eigenlijk niet. Het was goed zo.

Mooie ervaringen van vieren en gedenken wil je ook kinderen niet onthouden. Daar kunnen ze alleen maar aan groeien en meer mens worden. Ook als het leven geen feest is kun je het vieren. Als uitgever van levensbeschouwelijke methodes heb je daarvoor ook prachtige mogelijkheden.

Te beginnen bij de verjaardagen, die niet alleen thuis maar ook in de groep gevierd en beleefd worden. Met liedjes, gedichtjes en de nodige rituelen. En dan al die feesten in november en december. Met Halloween, Allerheiligen, Sint Maarten, Divali, Sinterklaas, Chanoeka en Kerstmis breng je meer leven in de les. We vertellen de verhalen, ontdekken wat in onze eigen tradities en in andere tradities mooi en gedenkwaardig is, en beleven in de kring hoe je het leven met elkaar kunt delen.

Het woord vieren komt van het Latijnse feriari, rust houden. Feiern en Ferien (vakantie), de Duitse taal houdt het mooi bij elkaar. Wat is er nou mooier dan met de kinderen af en toe de klok stil te zetten en de tijd te verdichten en het moment zelf te vieren? En met een verhaal, lied of de stilte van een brandend kaarsje te herdenken waarom het voor ons betekenis heeft.

 

Ger Luttels
Redacteur

 

Deze periode staat in het teken van 'Vieren en gedenken'. Bekijk alle gratis werkvormen op:

Samen met Verus en Nachtzon media maakten we een handreiking om samen met kinderen te gedenken.

 

© Copyright 2023 Kwintessens Disclaimer | Privacy Ideal Logo