Hoop is als een hoepel

Categorieën
Hoop is als een hoepel

"Is hoop hebben niet als een hoepel om je lijf? De hoepel draait om je heen en blijft altijd een beetje met je verbonden. Soms draait het stevig om je middel en soms zakt het naar de grond. Misschien blijft de hoepel even liggen, maar er komt weer een moment dat je de hoepel oppakt, om je middel doet en er een flinke draai aan geeft. Een hoepel blijft in beweging als je er zelf wat voor doet. Stilstaan is er niet bij."

Lees de blog van redacteur Jolanda van der Marel

Onlangs werd ik door mijn collega’s benaderd om een blog over ‘hoop’ te schrijven. Dit soort vragen vind ik altijd erg leuk, want het wijkt iets af van de vaste klussen die ik als auteur bij Kwintessens heb. En af en toe even iets anders doen geeft energie en zin om het dagelijkse weer met een frisse blik te bekijken.


Ik ben begonnen met het woord ‘hoop’ te googelen. Dat werkt prettig vind ik. Hier en daar wat lezen en zo op nieuwe inzichten komen. Deze keer kwam ik in een vertaalmachine terecht. Links, in de Engelse kolom, verscheen het woord hoop. Rechts verscheen de Nederlandse vertaling, hoepel. Ik wilde bijna doorklikken naar andere links, maar mijn muis bleef toch steken bij dat woord hoepel.

Want is hoop hebben niet als een hoepel om je lijf? De hoepel draait om je heen en blijft altijd een beetje met je verbonden. Soms draait het stevig om je middel en soms zakt het naar de grond. Misschien blijft de hoepel even liggen, maar er komt weer een moment dat je de hoepel oppakt, om je middel doet en er een flinke draai aan geeft. Een hoepel blijft in beweging als je er zelf wat voor doet. Stilstaan is er niet bij.

Ik zie mijzelf als een hoopvol mens. Dat gebeurt niet vanzelf, daar moet ik soms best moeite voor doen. Bekijk de nieuwsberichten en de hoop zakt je toch  in de schoenen? Ik moet mezelf dan echt hoop inspreken. De voorbeelden zien en horen van zoveel mensen die in verdrietige situaties omhoog kijken en hun rug rechten. Maar ook voelen hoe de zon blijft schijnen en vogels rustig doorfluiten. Want hoop is als die hoepel; je vertrouwt erop dat het draait als je het in beweging zet.

In de wereld van kinderen spelen er veel dingen die hen onrustig en bang kunnen maken. Door wat ze horen in het wereldnieuws en door dingen die gebeuren in hun directe leefwereld. We kunnen niet in hun hoofd en hart kijken en misschien verwoorden zij niet altijd precies wat er speelt, maar we kunnen en mogen wel heel dicht bij hen staan. En met ze verkennen hoe zij hoop ervaren en wat hen hoop geeft.

Misschien is een hoepel wel een prachtig middel om het thema hoop met kinderen te verkennen. Laat er één zien in de klas. Laat ze de hoepel omdoen, ermee draaien. Welke gelijkenissen zien kinderen tussen een hoepel en hoop?

Hoop is als een hoepel,
het zit rondom je heen
soms zit het om je middel
soms zakt het naar je teen
Wil je het laten draaien
dan moet je aan de slag
het vraagt om mee bewegen
dus hoepel elke dag!

Wat een geluk dat wij met zoveel kinderen ‘op kunnen trekken’. Want als er ergens hoop te halen is, dan is het wel bij hen. Kinderen durven groot te denken. Ze kijken naar wat allemaal mogelijk is, zonder zich al te veel aan te trekken van mitsen en maren. En tegelijkertijd hebben ze nog zoveel aandacht voor wat hier en nu is.
Ik denk ook dat kinderen, en iedereen om hen heen, voorbeelden nodig hebben. Dat er hoop te putten is uit mensen die ‘die de hoepel in beweging houden’. Zo mocht ik me pas verdiepen in het leven van Janusz Korczak. Hij zette zich in voor kansloze kinderen in oorlogstijd. Hij zette angst en andere mitsen en maren opzij. Verhalen als het zijne laten geven mij vertrouwen. In het goede van mensen, in een zonnige toekomst.

Hoop; ik hoop dat je er een hele hoop van mag hebben!

 

Jolanda van der Marel
redacteur

 

Bekijk de werkvormen bij het thema Hoop op de prikborden van: