Zes lessen over de wereld van morgen

Jouw wereld, onze wereld

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? En die van overmorgen? Welke positie hebben kinderen daarin? Daar denken kinderen in groep 7 en 8 op de basisschool aan de hand van deze lessen over na.

In deze lessen wordt de meiherdenking verbonden met het ideaal van Janusz Korczak en zijn hoop op een betere wereld. De kinderen maken stap voor stap kennis met het gedachtegoed van Korczak, de rechten van het kind en de betekenis daarvan voor vandaag.

 

Download het lesmateriaal

Lessen voor groep 7 en 8

De eerste vijf lessen verschenen in 2021 als extra materiaal bij afscheidsmusical Code rood! De lessen zijn ook uitstekend los van de musical te gebruiken.

Les 6 is in 2022 speciaal toegevoegd voor het gedenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in de aanloop naar 4 en 5 mei. In deze nieuwe les ‘Om te herdenken’ gaan de kinderen op zoek naar personen die in hun woonplaats woonden en in de oorlog weggevoerd en vermoord zijn. De uitkomsten van deze les vormen een opstap naar een herdenking van slachtoffers in de oorlog.

Bij Kwintessens vinden wij vieren en gedenken belangrijke thema’s. Daarom bieden wij dit lesmateriaal gratis aan.


Wie was Janusz Korczak?

Deze lessen zijn gebaseerd op het gedachtegoed van de beroemde pedagoog Janusz Korczak (1878 - 1942). Hij leidde een kindertehuis waarin kinderen zelf verantwoordelijkheden hadden, net als volwassenen. Ze namen samen beslissingen, verdeelden de taken en losten samen hun problemen op. Het is een inspirerend voorbeeld, waar we ook vandaag nog veel van kunnen leren.

Dit lespakket en de musical Code Rood! zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Janusz Korczak Stichting en Kwintessens.