Is geluk voor iedereen hetzelfde?

Categorieën
Is geluk voor iedereen hetzelfde?

Soms ontvangen we van leerkrachten een mooi verhaal over de les levensbeschouwing. Zoals deze:

Groep 5 ging aan de slag met de les over het volksverhaal ‘Het paaltje van Oosterlittens’ (uit methode Hemel en Aarde, #2 2023, Droom). Dit volksverhaal gaat over een droom die geluk voorspelt. Maar wat is geluk eigenlijk? Daarover raakte de groep in gesprek. Een paar kinderen vonden dat het pakhuis van Dagobert Duck het grootste geluk is. Andere kinderen vonden het geluk van Guus Geluk veel interessanter: die heeft ook weleens geluk omdat hij dan met een leuke vrouw mag dansen. Dat geluk niet voor iedereen hetzelfde is, was al snel duidelijk.

De kinderen kwamen tot de conclusie dat wij in Nederland eigenlijk heel gelukkig zijn. We hebben alles: een huis, eten, vrede. Kinderen in Oekraïne of de Gazastrook zijn niet gelukkig. En kinderen die geen eten hebben ook niet. Of kinderen die ziek zijn en doodgaan. Maar: toen de leerkracht over dit laatste doorvroeg, bleek dat zelfs doodgaan niet per se niet-gelukkig betekent. Eén van de leerlingen bedacht: als het kind heel veel pijn heeft, dan is hij waarschijnlijk gelukkig om dood te mogen gaan. Want dan heeft hij geen pijn meer.

Deze constatering deed iets bijzonders met de sfeer in de groep. Er ontstond verbinding, begrip en betrokkenheid. Een sfeer die volgens de leerkracht nog lang doorwerkte.

Wil jij ook een mooi moment in de klas met ons delen? Stuur je verhaal naar info@kwintessens.nl. Wil je meer weten over lessen levensbeschouwing voor het basisonderwijs?