Hoe mooi is de aarde? 

Complete les over duurzaamheid

Met kinderen nadenken over duurzaamheid gaat niet alleen over wat je wel of niet mag doen. Het begint met verwondering over en waardering van de aarde waarop we leven.

Daarom gaan kinderen met deze lessuggesties op zoek naar het mooie van de aarde. En ze bedenken wat zij zelf kunnen doen om de aarde te beschermen.

Gratis leskatern 

U kunt dit materiaal gebruiken voor een complete les over duurzaamheid. Maar het is ook heel goed mogelijk om er losse ideeën uit te halen. Het materiaal is verdeeld in onderbouw (groep 1 t/m 3), middenbouw (groep 4 t/m 6) en bovenbouw (groep 7-8).

De ideeën zijn deels afkomstig uit de methodes Trefwoord, Kind op Maandag en Hemel en Aarde.

Download het leskatern

Leskatern over Dood en verdriet in de klas

Hoe behandel je in de klas het thema dood en verdriet? Rouw kan in ieder kinderleven voorkomen en is vaak ingrijpend. Het is daarom belangrijk om hier op een goede manier mee om te gaan. Zo creëer je een veilige en betrokken klasomgeving. In dit katern delen we suggesties voor onder-, midden- en bovenbouw om  samen stil te staan bij dit thema vanuit een levensbeschouwelijk perspectief. 

Naar het katern

Kalender voor bijzondere dagen

Vieren en gedenken zorgen voor verbinding. Op dagen waarop volop gevierd kan worden, maar ook op dagen wanneer we stilstaan bij verdrietige momenten uit de geschiedenis. Bij Kwintessens besteden wij graag aandacht aan deze feest- en gedenkdagen. Met onze inspirerende lessuggesties maken kinderen op de basisschool kennis met de rituelen en gebruiken van de bijzondere dagen, en leren ze meer over verschillende culturen.

Naar de kalender