Diversiteit in de klas

Leskatern voor alle bouwen

Iedereen is anders, ook in de klas. Deze verschillen bieden de kans om van elkaar te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Begrip te krijgen voor de wereld om je heen én je eigen plek daarin.

Met ons gratis leskatern ‘Allemaal samen’ geef aandacht aan diversiteit in uw groep. Het katern bevat lessuggesties voor onder-, midden- en bovenbouw waarmee kinderen op een leuke manier deze diversiteit verkennen. Het leskatern sluit aan bij de Kinderboekenweek, waar dit jaar diversiteit centraal staat. Maar natuurlijk kunt u het katern het hele jaar inzetten.

Download het katern

 

Liedje bij het thema

Beluister het lied 'Laat een ander niet bepalen'

Een wereld vol kleuren 

Voorleesverhalen voor onder-, midden- en bovenbouw

Samenstelling: Erik Idema, Erik Renkema

Kinderen ontdekken dat mensen verschillend zijn – in de liefde, in overtuigingen, mogelijkheden en ideeën – en dat die verschillen de wereld meer kleur geven. Met dit verhalenboek maakt u diversiteit bespreekbaar in de klas.

Bestel Een wereld vol kleuren in onze webshop

Gratis lesmateriaal van Kwintessens

In de klas aan de slag met wat er vandaag speelt? In de wereld, in je groep of bij een kind? Soms kun je hierbij wel wat hulp gebruiken.

Kwintessens biedt inspirerend lesmateriaal dat je hierbij ondersteunt. Het lesmateriaal is gratis en wordt je aangeboden door de makers van onze methodes, Trefwoord, Kwink, Hemel en Aarde en Kind op Maandag.

Kalender
voor bijzondere dagen

Met deze kalender besteed je in de klas aandacht aan deze feest- en gedenkdagen. Met onze lessuggesties maken kinderen kennis met de rituelen en gebruiken, en leren ze meer over verschillende culturen. 

Naar de kalender

Dood en verdriet
in de klas

Rouw kan in ieder kinderleven voorkomen en is vaak ingrijpend. In dit katern delen we suggesties om samen stil te staan bij dit thema vanuit een levensbeschouwelijk perspectief. 

Download het katern

Hoe mooi
is de aarde?

Met kinderen nadenken over duurzaamheid begint met verwondering over en waardering van de aarde waarop we leven. Gebruik dit materiaal voor een complete les over duurzaamheid of haal er losse les-ideeën uit.

Download het katern

Lesmateriaal
bij de actualiteit

De makers van Kwink bieden diverse leskaternen en werkvormen aan rondom belangrijke momenten in het schooljaar, zoals de Gouden Weken, Week tegen Pesten of het einde van het schooljaar. 

Bekijk het materiaal