Advent op school

Op school toeleven naar kerst. Hoe doe je dat? En hoe vier je eerste advent als sinterklaas zijn pakjes nog moet brengen? Wij geven tien tips voor een prachtige adventstijd in jouw groep.

Tip 1 Maak een kersttafel

Vraag de kinderen elke week iets van huis mee te nemen voor jullie kersttafel. Iets waarmee je laat zien dat je uitkijkt naar kerst, naar de geboorte van Jezus. Denk aan een babyfoto, een kaarsje, een speelgoedezel, een ster, iets van goud, … Hoe verder in de adventstijd, hoe voller jullie tafel!

Tip 2 Start elke maandag met een advent-hersenkraker

Speciaal voor advent bedachten we hersenkrakers om de week mee te beginnen. Vertel elkaar wat je vindt, en ook waarom je dat vindt. Denken jullie er allemaal hetzelfde over?

Maandag 4 december: Wat is beter, wachten op het sinterklaasfeest of wachten op het kerstfeest?
Maandag 11 december: Kan een slak vinden dat de tijd langzaam gaat?
Maandag 18 december: Hoe zou het zijn als er nergens meer oorlog was? Wat zou er moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat er nergens meer oorlog is?

Een aantal hersenkrakers verschenen in ‘Weet jij hoe laat het is?’ - adventsboekje voor thuis.

Tip 3 Vier advent met deze adventskalender

Onze methode Hemel & Aarde maakte deze prachtige adventskalender. Dit jaar mogen ook niet-abonnees de adventskalender gratis uitproberen! Op de digitale adventskalender kun je, samen met de kinderen, iedere dag een luikje openmaken en is er een kleine werkvorm, met aandacht voor muziek, kunst, verrassende filmpjes, gedichten en gespreksvragen. De kalender start op maandag 4 december.

 

Naar de adventskalender

Tip 4 Maak kerststerrenwensen – met een sinttintje

Tip voor 4 of 5 december. Knip kerststerren uit karton, schrijf of teken op de achterkant een wens en beplak de voorkant met pepernoten.

Tip 5 Tover je klas om tot kerstkoor

Studeer in de adventstijd een paar gouwe ouwe liedjes in en spreek af met een verzorgingstehuis om ze te komen zingen. Jullie zorgen voor een prachtkerstcadeau!

Ook leuk om op te voeren: een kerstmusical!

 

Tip 6 Knutsel een kerststal

Maak samen met de kinderen jullie eigen kerststal. Iedere dag knutselt een groepje kinderen een nieuw figuurtje voor de stal. Ook leuk: laat kinderen in de adventstijd werken aan hun eigen kerst-kijkdoos.

Bekijk de kijkdoos of andere leuke knutselmaterialen voor advent en kerst.

 

Tip 7 Leer een adventslied

Het lied Droomkaarsen uit onze methode Trefwoord is speciaal gemaakt voor deze adventstijd. Leer iedere week een nieuw couplet van dit mooie adventslied.

Download de MP3, de pdf met bladmuziek en tekst, of de soundmixversie.

Het adventslied klinkt nóg beter als jullie zelf de muziek erbij maken. En de leukste instrumenten maak je zelf!

Tip 8 De ‘All About Kerst Bag’

Misschien ken je de ‘All About Me Bag.’ Kinderen vullen aan het begin van het schooljaar een tas met spulletjes die bij hen passen. Vervolgens moet de groep raden: van wie is welke tas? Dit is de kerstvariant. Laat de kinderen een tas vullen met spulletjes die ze aan het kerstfeest doen denken. Laat ze er ook een babyfoto van zelfzelf instoppen. Elke maandag in de adventstijd worden een paar tassen geshowd. Welke kersttas hoort bij wie?

Tip 9 Adventskaarsen aansteken

Begin de maandagochtend in de adventstijd met het aansteken van de adventskaarsen. Hieronder zie je per adventskaars een tekstje dat je na het aansteken kunt uitspreken. Je kunt dit als leerkracht zelf doen (onderbouw) of dit aan een kind vragen (middenbouw). Aan kinderen in de bovenbouw kun je de opdracht geven om zelf een gedichtje te maken.

Uit: ‘Weet jij hoe laat het is?’ - adventsboekje voor thuis.

Kaars 1
Het is tijd om te verwachten
dat God dichtbij zal zijn.
Eén kaarsje mag gaan branden,
het licht is klein maar fijn.

Kaars 2
Twee kaarsen in het donker,
twee lichtjes in de nacht
vertellen van het wonder:
Gods toekomst wordt verwacht.

Kaars 3
De tijd gaat verder,
het licht breekt door.
Want God zal ons redden,
wij zingen in koor.

Kaars 4
De tijd is gekomen,
Gods toekomst begint.
Want hier wil God wonen,
Hij komt als een kind.

Tip 10 Verspreid de boodschap van kerst

Verzamel met elkaar allemaal kerstkaarten. De meeste huishoudens hebben wel een paar ongebruikte en onbeschreven kaarten liggen. Doe ze in een grote bak en grabbel er elke dag of elke week één. Wat is er op de kaart te zien? Welke wens staat erop? Wie zou heel blij worden van deze kaart? Misschien een opa, een meester, kind uit een klas, buurtgenoot. Bedenk samen wat erop moet staan, en stuur of bezorg de kaart.

De methodes levensbeschouwing en godsdienst van Kwintessens – Hemel & Aarde, Kind op Maandag en Trefwoord – bieden volop lessuggesties voor advent en kerst. Nieuwsgierig welke methode past bij jullie school? Ontdek het met een proefnummer.