Vaisakhi (Oogstfeest) 

14 april 2024

Vaisakhi is een oogstfeest dat oorspronkelijk uit Noord-India komt. Van oudsher is 14 april de datum waarop mensen in India met elkaar de opbrengst van de lente-oogst vieren. Ze doen dan kleurige kleren aan en er worden optochten gehouden met eten, muziek, dans, bloemen en vlaggen.

Lesbrief bij Vaisakhi

Laat je klas kennismaken met deze bijzondere feestdag. In de lesbrief staat informatie over het feest en lessuggesties voor de middenbouw. 

Download het lesmateriaal

Zo wordt Vaisakhi gevierd

Voor de Sikh-gemeenschap heeft het feest nog een extra betekenis: het is de dag waarop ze denken aan het ontstaan van hun geloof. Sikhs geloven in één God. Ze volgen de leefregels van het heilige boek Guru Granth Sahib en van wijze leraren (guru’s). Het woord sikh betekent dan ook ‘leerling.’ In het jaar 1699 werden de eerste leerlingen door de eerste guru (Guru Gobind Singh) uitgekozen, en sindsdien vieren de sikh ieder jaar de bloei van hun geloofsgemeenschap.

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en wordt je gratis aangeboden. De informatie over Vaisakhi stond eerder beschreven in Hemel en Aarde. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.