Een afscheidsmusical of eindfilm in 2021

Kwintessens denkt graag met u mee! 

Voor leerkrachten in groep 8 lijkt het ook dit jaar weer een uitdaging te worden: de afscheidsavond. We weten nog niet hoe het er in juli uitziet, maar de kans bestaat dat we nog steeds te maken hebben met beperkingen.

Voor leerlingen in groep 8 is het afsluiten van de basisschooltijd echt een markeringspunt. De afscheidsavond helpt om terug te kijken op de basisschooltijd, gezellig samen met de groep. Kwintessens vindt deze fase in de SEL-groepsvorming erg belangrijk voor uw leerlingen en denkt daarom graag met u mee. Hieronder vindt u tips voor een onvergetelijke afscheidsavond, mét musical of eindfilm!

Algemene tips

Het instuderen van de musical of eindfilm

 • Mogelijk zijn de leerlingen in uw groep 8 ingedeeld in vaste groepjes. Mocht dit vanwege de coronamaatregelen nog steeds zo zijn op het moment dat u de musical of eindfilm gaat instuderen / maken, overweeg dan speciale musical/filmgroepjes te formeren die met elkaar scenes instuderen.
 • Gaan jullie een eindfilm maken? Neem deze in delen op, op basis van de groepjes leerlingen die met elkaar samenwerken binnen de scenes.
 • Oefenen jullie in een openbare ruimte (bijvoorbeeld een gymzaal)? Gebruik kunststof (transparante) mondkapjes. Deze kun je ook nog eens leuk versieren. Mochten jullie de musical of film opnemen, dan kijken jullie later vast met verwondering terug naar deze gekke tijd, die dan hopelijk ver achter ons ligt!
 • Kies een musical of eindfilm die zich vooral buiten afspeelt.
 • Oefen dansjes en liedjes zoveel mogelijk buiten.

De afscheidsavond

 • Neem de musical van tevoren op

  Gaat u de musical live opvoeren? Dat is natuurlijk fantastisch! Het kan natuurlijk wel zo zijn dat op de afscheidsavond leerlingen (corona-)klachten hebben en thuis moeten blijven. Overweeg om de musical al eerder op te nemen. Zo heeft u altijd iets achter de hand om te delen met ouders/verzorgers.
 • Verdeel de ouders over de klaslokalen

  Wellicht is er tegen de tijd dat de afscheidsavond gepland staat weer wat meer mogelijk, maar waarschijnlijk nog niet de ‘klassieke’ afscheidsavond waarbij het publiek dicht op elkaar zit in bijvoorbeeld de gymzaal. Een mogelijkheid is om ouders/verzorgers (of bij een eerder opgenomen musical of film juist de kinderen) op de afscheidsavond te verdelen over klaslokalen en de musical of eindfilm te vertonen via het digibord. Neem de musical of film daartoe al eerder op (zie de tip hierboven) of probeer deze te streamen (zie de tip hieronder). Zo creëert u toch een gezellig samenzijn, binnen de beperkingen.
 • Vraag een lokale kerk, theater, bioscoop, sportzaal of een andere uitbater met een grote ruimte of jullie de musical daar mogen opvoeren.

  Wellicht zijn de coronaregels in juli versoepeld en mogen er toch weer meer mensen een afscheidsavond bijwonen maar moet dit nog wel op afstand. We verwachten dat met name kerken graag van betekenis willen zijn en willen helpen.
 • Kijk samen met een ander gezin thuis

  Spreek (binnen de regels die gelden) af om met een ander gezin samen thuis de afscheidsfilm of opgenomen musical te bekijken.
 • Zoek een locactie waar ze film of musical kunnen streamen

  Mocht u op zoek gaan naar een andere locatie voor de afscheidsavond, kijk dan ook naar de mogelijkheden die de locatie heeft om de musical te streamen. Dit is vaak het geval bij kerken en sommige theaters. De mensen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen jullie musical dan toch ‘bijwonen’!
 • Maak een film van de musical

  Mocht de locatie waar jullie de afscheidsavond opvoeren de musical niet kunnen streamen, vraag dan een ouder of leerkracht om de musical te filmen en deel deze achteraf met de ouders/verzorgers. Er zijn ook professionele bedrijven die een musical kunnen komen filmen en/of monteren en distribueren, zoals JouwSchoolfilm en Eindfilm Maken.
 • Stream de musical live

  Voert uw groep 8 de musical op school op? Ook dan is het een idee om geen publiek uit te nodigen maar de musical te streamen.
 • Let op hoe u streamt

  Wilt u de film via YouTube vertonen? Gebruik dan geen bekende (achtergrond)muziek, dan is er een kans dat de uitzending onderbroken wordt door YouTube. Of kies voor een andere streamingsdienst.

 

 
© Copyright 2023 Kwintessens Disclaimer | Privacy Ideal Logo