SEL Sociaal-emotioneel leren als basis

Auteur(s): Kees van Overveld
Download product
Om dit digitale product te kunnen bestellen moet u ingelogd zijn op een persoonlijk account in deze webwinkel. Indien u nog geen account heeft, moet u eerst een account aanmaken. Na afronding van de bestelling vindt u in uw account een Zip-bestand dat u kunt downloaden naar uw pc.

Het is belangrijk dat scholen zich – naast het schoolse leren – nadrukkelijker gaan richten op sociaal-emotioneel leren (SEL). Want door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander.

€ 21,95
Op voorraad
Bestelnummer
6546

Gegevens

Leren omgaan met jezelf en anderen

Het is belangrijk dat scholen zich – naast het schoolse leren – nadrukkelijker gaan richten op sociaal-emotioneel leren (SEL). Want door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander. Leerlingen die hun eigen emoties begrijpen en zich kunnen inleven in de ander, zullen bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn anderen te kwetsen of pijn te doen. Wanneer kinderen leren conflicten op te lossen en op hun eigen gedrag te reflecteren, kunnen zij beter relaties onderhouden.

Hierdoor werkt SEL preventief: het helpt mee bij het creëren van een positieve en veilige sfeer op school en kan op die manier bijvoorbeeld pesten voorkomen.

Dit boek dat is bedoeld voor het primair onderwijs, bestaat uit drie delen: In het eerste deel legt Van Overveld de basis. Hij gaat in op de historie van SEL in het onderwijs en hij onderbouwt met resultaten uit (inter)nationaal onderzoek waarom het belangrijk is om SEL in het curriculum van de school op te nemen.

Inhoud boek

  1. In deel 1 worden de achtergronden en de historie van SEL belicht. Dit deel is bijzonder geschikt voor Kwink-coaches en schooldirecteuren. Het geeft een antwoord op de vraag waarom je als school met een SEL-programma zou moeten werken.
  2. In deel 2 worden de vijf SEL-competenties nader uitgewerkt met theorie en praktische voorbeelden. Dit deel kan verrijkend zijn voor leraren die Kwink-lessen geven. Zij vinden hier achtergrondinformatie die hen mogelijk  meer inzicht geeft in de inhoud en doelen van de Kwink-lessen.
  3. Deel 3 gaat in op SEL, leraren en teams. Er wordt benadrukt dat leraren zelf ook competent dienen te zijn op sociaal-emotioneel gebied. Het boek bevat zelfs een mini-cursus voor schoolteams die het gebied van SEL met elkaar willen onderzoeken.

Meer informatie

Meer informatie
Bestelnummer 6546
Auteur(s) Kees van Overveld
ISBN 9789491806926
Aantal pagina's 176
Verschijningsjaar 2017
Productuitvoering paperback
Formaat 21x21 cm
Gekoppeld aan methode Kwink

Bekend van

Kwink logo
Trefwoord logo
Hemel en aarde logo
Kom logo
Kind op zondag logo