Leren omgaan met ruzie
Ruzie maken doen we allemaal wel eens. Of je nu klein bent, of groot. Bijvoorbeeld omdat we precies hetzelfde willen maar niet willen delen. Hoe ga je daar het beste mee om en wat zeg je tegen de ander?




Prentenboek over Omgaan met ruzie
In dit verhaal opent Ep zijn eigen bloemenwinkel. Hij is zo trots als een pauw dat hij op de eerste dag al zoveel klanten in zijn winkel heeft die bloemen bij hem willen kopen. Maar de klanten maken ruzie met elkaar. Ze willen allemaal de eerste zijn en ze trappen elkaar op de tenen. Gelukkig weten ze een goede oplossing te vinden en maken ze het weer goed.
Ruzie maken in de klas: hoe doe je dat?
In het boek worden tevens verschillende werkvormen geboden waarmee de leerkracht aan de slag kan in de klas. Door bijvoorbeeld het inrichten van een winkelhoek, het doen van een balspel, het leren van een liedje, versje of een kringactiviteit kunnen kinderen spelenderwijs de (sociale) vaardigheden oefenen rondom het onderwerp ruzie maken. Met de verschillende werkvormen kan de leerkracht de kinderen begeleiden bij het oplossen van ruzies, ervoor zorgen dat de kinderen de verschillende vaardigheden oefenen en kinderen leren hoe ze het na een ruzie weer goed maken.
In dit boek komen de volgende vaardigheden aan bod:
- Aanvaarden van excuses van een ander
- Boosheid (op een gepaste manier) kunnen uiten
- Helpen bij een ruzie
- Herkennen van gevoelens bij jezelf en bij een ander
- Kalmeren met behulp van een ander
- Luisteren naar een ander
- Naar een ander luisteren als diegene sorry zegt
- Ruzie oplossen
- Samen voor een fijne sfeer in de groep zorgen
- Sorry zeggen
- Vertellen waarom je boos bent op een ander
- Zelf rustig worden
Leren met Hoe doe je dat?
- Grote en kleurrijke illustraties.
- Aparte website met materiaal zoals liedjes, werkbladen en spelletjes.
- Opzichzelfstaande delen - kies het thema dat aansluit bij de leerbehoefte van je leerlingen.
- Dieren spelen de hoofdpersonen in de verhalen, waardoor kinderen makkelijker vrijuit meedenken over situaties.
- De vragen in de verhalen stimuleren de kinderen om alternatieven te bedenken waardoor ze spelenderwijs hun sociale en emotionele vaardigheden oefenen.


Wat leerkrachten zeggen over de verhalen van Hoe doe je dat? in de klas
Ik vind de taal en het verhaal zeer motiverend voor jonge kinderen. Het zijn situaties die ze goed kunnen begrijpen in combinatie met de sprekende tekeningen.
Leen Roels – Leersteuncentrum DiverGent
Over Hoe doe je dat?
Hoe doe je dat? is een prentenboekenserie voor kinderen in de onderbouw. Elk deel uit de serie behandelt een onderwerp waarmee je in de klas op een gerichte manier kunt werken aan de sociale en emotionele vaardigheden van de kinderen.
Hoe doe je dat? is geschikt als aanvulling op een SEL-methode zoals Kwink




Waarom sociaal-emotioneel leren op school?
Door aandacht te geven aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, doen ze essentiële vaardigheden op zoals het omgaan met emoties, beslissingen nemen en omgaan met anderen. Door het toepassen van sociaal-emotioneel leren in de klas, bevorder je de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en bereid je ze voor op een succesvolle loopbaan en relaties met anderen in de toekomst.