Werelddierendag

4 oktober

Vandaag wordt in veel landen dierendag gevierd. 4 oktober is de naamdag van Franciscus van Assisi. Hij leefde rond 1200 in Assisi, een dorpje in Italië. Zijn ouders waren heel rijk. Daarom hoefde hij niet te werken. Hij leefde een gemakkelijk en luxe leven. Feestjes, volop eten en drinken, aan niets had hij gebrek.

Tot hij ziek werd. Lang lag hij op bed. Daar heeft hij kennelijk goed nagedacht over wat hij met zijn leven wilde. Want toen hij beter was, ging hij heel eenvoudig leven. Hij was niet meer met zichzelf bezig, maar had veel aandacht en zorg voor arme en zieke mensen.

Ook ging Franciscus van Assisi op een speciale manier met de natuur en de dieren om. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat hij op een dag vogeltjes toesprak. Hij noemde ze 'Zuster vogels' en er wordt verteld dat de vogeltjes rustig naar Franciscus luisterden tot hij uitgesproken was.

Na Franciscus' dood waren er mensen die net zoals hij wilden leven. Ze stichtten kloosters en noemden zich de orde der Franciscanen. Ook nu zijn er nog steeds mannen en vrouwen die in een Franciscaner klooster proberen te leven zoals Franciscus.

In 1929 werd op het internationale congres van Verenigingen voor Dierenbescherming in Wenen besloten dat 4 oktober de dag van de rechten van het dier zou worden. Sinds 1930 vieren we dat hier in Nederland in de vorm van dierendag. Dieren worden op die dag een beetje extra verwend.

Hieronder lees je het Gebed van Franciscus van Assisi over vrede.


Gebed van Franciscus

Heer, maak mij tot gereedschap van uw vrede.
Laat mij liefde brengen, waar haat is.
Laat mij vergeven, waar onrecht is.
Laat mij verzoenen, waar onenigheid is.
Laat mij geloof brengen, waar twijfel is.
Laat mij hoop brengen, waar wanhoop is.
Laat mij licht brengen, waar men in duisternis leeft.
Laat mij vreugde brengen, waar droefheid is.
Heer, laat mij niet verlangen naar troosten,
maar dat ik zelf zal troosten,
laat mij niet verlangen dat ik begrepen word,
maar dat ik zelf zal verstaan,
laat mij niet verlangen dat ik bemind word,
maar dat ik zelf zal beminnen,
want het is toch door te géven, dat men krijgt,
door te verliezen, dat men vindt,
door te vergeven, dat men vergiffenis krijgt,
door te sterven, dat men tot eeuwig leven geboren wordt.

Werkvormen bij Dierendag

Dieren spelen een belangrijke rol in ons leven. Ook in veel godsdiensten hebben dieren een belangrijke rol. Ter gelegenheid van Dierendag bieden wij een gratis proefles aan over het Boeddhisme: Vrij worden. Inclusief het verhaal ‘Vier koeien’ uit Wereld zonder tranen. En een werkboekje voor groep 3,4 en 5 over Dieren in de Bijbel.

Naar de werkvormen

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en word je gratis aangeboden. De informatie over werelddierendag stond eerder beschreven in Trefwoord. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.