Sjavoe'ot

12-13 juni 2024

Het Joodse feest Sjavoe’ot wordt 7 weken na het Pesach feest gevierd. Daar komt ook de naam ‘Wekenfeest’ vandaan.  

Lesbrief bij Sjavoe'ot

Laat je klas kennismaken met deze bijzondere Joodse feestdag. In de lesbrief staat informatie over het feest en lessuggesties voor de middenbouw. 


Download het lesmateriaal

Zo wordt Sjavoe'ot gevierd

Oorspronkelijk was het tweedaagse Sjavoe’ot een oogstfeest. Net zoals in het verhaal over Ruth, uit de Thora, wordt God gedankt dat hij geeft wat nodig is. Hierbij denken de joden niet alleen aan echt voedsel, maar ook aan kracht (‘voedsel’) voor de geest. De wet is daarin voor hen erg belangrijk. Daarom vieren ze met Sjavoe’ot ook het moment dat Mozes de Tien Geboden van God kreeg op de berg Sinaï. Deze stonden geschreven op twee stenen platen. 

De synagoge wordt versierd met bloemen, fruit en groen. De Tien Geboden worden voorgelezen en er wordt samen gegeten: Voedzaam eten met melk en twee broden die de stenen platen symboliseren. 

Bekijk hier het filmpje voor de onderbouw over de tien geboden.

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en wordt je gratis aangeboden. De informatie over Sjavoe'ot stond eerder beschreven in Hemel en Aarde. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.