Keti Koti

1 juli 

Op 1 juli 1863 schafte Nederland eindelijk de slavernij af. De kettingen van de slaven werden verbroken. Keti Koti betekent in het Surinaams dan ook ‘ketenen gebroken.’ 

Lesbrief bij Keti Koti

Laat je klas kennismaken met deze bijzondere feestdag. In de lesbrief staat informatie over het feest en lessuggesties voor de middenbouw. 

Download de pdf

De achtergrond van Keti Koti

In Suriname en in Nederland vieren ieder jaar op 1 juli duizenden mensen het Keti Koti Festival. Ze huilen, niet van angst of verdriet, maar van vreugde. De beelden van het Nationaal monument slavernijverleden in Amsterdam worden versierd met gekleurde gewaden. En mensen lopen zelf ook in traditionele Afrikaanse of Surinaamse kleding, waarmee ze hun trots op hun afkomst benadrukken. 

Op deze dag wordt ook vaak het verhaal verteld van Kwakoe, de slaaf die zijn kettingen verbrak. Kwakoe betekent woensdag. Slaven hadden de gewoonte hun kinderen te noemen naar de dag waarop ze geboren waren. En 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de slavernij, was … juist ja! Een woensdag!

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en word je gratis aangeboden. De informatie over Keti Koti stond eerder beschreven in Trefwoord. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.