De hemelreis van Mohammed

8 februari 2024

Op de 27ste dag van de islamitische maand Rajab wordt Laylat al-Miraj gevierd. Daarbij wordt het verhaal van de nachtelijke reis van de profeet Mohammed verteld. 

Lesbrief bij De hemelreis van Mohammed

Laat je klas kennismaken met deze bijzondere Islamitische feestdag. In de lesbrief staat informatie over het feest en lessugesties voor de middenbouw. 

Download het lesmateriaal

 

Het verhaal over de Hemelreis van Mohammed

In het eerste deel van dat verhaal reist Mohammed, samen met de engel Djibriël, op het vliegend paard Buraq naar de tempelberg in Jeruzalem. Hij ontmoet daar Abraham, Mozes en Jezus. In het tweede deel klimt Mohammed via een ladder naar de zeven hemelen. Dichter bij Allah, zo zegt de islam, is nog nooit een mens geweest.

Dit verhaal verklaart waarom Jeruzalem niet alleen voor joden en christenen, maar ook voor moslims een belangrijke stad is.

Bekijk het SchoolTV-filmpje waarin het verhaal over de hemelreis wordt verteld.

Kennis maken met wereldgodsdiensten

Met het lespakket Een wereld vol verhalen maken kinderen uit groep 6 t/m 8 kennis met wereldgodsdiensten en andere levensbeschouwelijke stromingen: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom, islam en humanisme. Aan de hand van verhalen ontdekken kinderen waar deze stromingen voor staan. Ze maken kennis met feesten en rituelen, heilige gebouwen, bronnen en personen.

De lessen hebben een open karakter en de stromingen worden gelijkwaardig naast elkaar gezet. Dit lespakket helpt kinderen om meer begrip te krijgen voor anderen en om hun eigen levensbeschouwing verder vorm te geven.

Download een proefles

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en word je gratis aangeboden. De informatie over de Hemelreis van Mohammed stond eerder beschreven in Trefwoord. De lessuggesties (download) komen uit Hemel en Aarde.

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.