Chanoeka

25 dec 2024 - 2 jan 2025

Chanoeka wordt ook wel Lichtjesfeest genoemd. Het is het joodse feest dat herinnert aan de tempel in Jeruzalem die in 164 voor Christus opnieuw in gebruik genomen werd. Alles in de tempel was namelijk in de loop van de tijd door oorlogen vernield. En de prachtige grote kandelaar met zeven olielampjes, de menora, was omver gestoten. Toen de joodse gelovigen de tempel weer gingen gebruiken, werd de menora aangestoken voor een feest van acht dagen. Er was echter nog maar een klein beetje olie in een kruikje, net genoeg voor één dag. Maar iedere ochtend bleek het kruikje olie wonderlijk genoeg opnieuw gevuld. Zo had men tijd genoeg om nieuwe olie te maken.

Lesbrief bij Chanoeka

Laat je klas kennismaken met dit bijzondere feest. In de lesbrief staat informatie over het feest en lessuggesties voor onder-, midden- en bovenbouw.

Download de lesbrief

Chanoekia

In de chanoekia, de speciale kandelaar voor dit feest, branden acht lichtjes: voor iedere dag een. En er is ook nog één extra waaklichtje. De chanoekia heeft dus in totaal negen lichtjes.

Dreidel 

Tijdens het Chanoekafeest spelen de joodse kinderen vaak met de dreidel, een vierzijdig tolletje waar vier Hebreeuwse letters op staan. Die letters staan voor vier Hebreeuwse woorden. Als je die vertaalt, staat er: 'er gebeurde daar een groot wonder'. Het wonder namelijk dat er toch genoeg olie was.

Kennismaken met wereldgodsdiensten

Met het lespakket Een wereld vol verhalen maken kinderen uit groep 6 t/m 8 kennis met wereldgodsdiensten en andere levensbeschouwelijke stromingen: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom, islam en humanisme. Aan de hand van verhalen ontdekken kinderen waar deze stromingen voor staan. Ze maken kennis met feesten en rituelen, heilige gebouwen, bronnen en personen.

De lessen hebben een open karakter en de stromingen worden gelijkwaardig naast elkaar gezet. Dit lespakket helpt kinderen om meer begrip te krijgen voor anderen en om hun eigen levensbeschouwing verder vorm te geven.

Download een proefles

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en word je gratis aangeboden. De informatie over Chanoeka stond eerder beschreven in Trefwoord. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.