Boeddhistisch Nieuwjaar
13 april 2025
Binnen het Theravadaboeddhisme valt het Boeddhistisch Nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april. In het Mahayanaboeddhisme is dat de eerste dag van de volle maan in januari.
Net als de data zijn de rituelen heel verschillend, afhankelijk van het land en de boeddhistische stroming. In sommige landen valt het Boeddhistisch Nieuwjaar samen met andere feesten en heeft dan een andere naam, zoals Lantaarnfeest of Maanfeest.


Zo wordt het Boeddhistisch Nieuwjaar gevierd
Vaak duurt het feest drie dagen, waarbij families samenkomen en een groot familiemaal gebruiken. Het huis wordt grondig schoongemaakt en men draagt nieuwe kleren. Men geeft elkaar cadeaus, vaak verpakt in rood papier. Ook worden schulden afbetaald. De straten worden versierd en er zijn optochten met grote draken en veel vuurwerk.
Kennis maken met wereldgodsdiensten
Met het lespakket Een wereld vol verhalen maken kinderen uit groep 6 t/m 8 kennis met wereldgodsdiensten en andere levensbeschouwelijke stromingen: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom, islam en humanisme. Aan de hand van verhalen ontdekken kinderen waar deze stromingen voor staan. Ze maken kennis met feesten en rituelen, heilige gebouwen, bronnen en personen.
De lessen hebben een open karakter en de stromingen worden gelijkwaardig naast elkaar gezet. Dit lespakket helpt kinderen om meer begrip te krijgen voor anderen en om hun eigen levensbeschouwing verder vorm te geven.


Kalender voor bijzondere dagen
Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en word je gratis aangeboden. De informatie over Boeddhistisch Nieuwjaar stond eerder beschreven in Trefwoord.
Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.

