Wat zijn de Gouden Weken?

Na een lange zomervakantie komen de kinderen en leerkrachten weer bij elkaar op school. Nu start een belangrijke fase van de groepsvorming, niet voor niets heet deze de ‘gouden’ weken. Een goede start is goud waard. Zowel kinderen en leerkrachten hebben in de vakantie van alles meegemaakt, en de schoolroutines en -regels zijn naar de achtergrond gezakt. Ook is de klassamenstelling veranderd, kinderen en leerkrachten zullen weer aan elkaar moeten wennen. Als leerkracht wil je het schooljaar het liefst starten met een vrolijke en veilige groep, waarin de regels helder zijn. De periode van de Gouden Weken is daarom cruciaal voor de rest van het jaar.

Wat doe je in de Gouden Weken?

Voor de leerkracht op de basisschool is een belangrijke rol weggelegd tijdens de Gouden Weken. De leerkracht bepaald mede hoe de groep gevormd wordt en biedt helderheid en structuur. Er zijn diverse activiteiten om hiermee aan de slag te gaan, zoals energizers en andere coöperatieve kennismakingswerkvormen. In het gratis katern Kwink & .. de Gouden Weken staat lesmateriaal voor deze weken.

Download het gratis katern

 

De Gouden Weken bij Kwintessens

Bouw een fijne groep in de Gouden Weken! De methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren (een uitgave van Kwintessens) biedt jaarlijks een katern Gouden Weken aan. Een katern met praktische adviezen en werkvormen voor de start van het nieuwe schooljaar! Gratis beschikbaar, zowel voor Kwink-abonnees als scholen zonder Kwink.

Bezoek de Kwink-website

De Gouden Weken en fases van groepsvorming

De Gouden Weken vallen binnen de fase van de formering. De kinderen (en leerkracht) leren elkaar (weer) kennen. Het is een periode van verkenning en aftasten, die als het goed loopt leidt tot een stevige basis en structuur binnen de groep.

Wat zijn de Zilveren Weken? 

De Zilveren Weken is de periode na de kerstvakantie. Ook na deze vakantieperiode en bij de start van een nieuw jaar is het van belang om aandacht te besteden aan de groep.