Chinees Nieuwjaar

10 februari 2024

Chinees Nieuwjaar wordt door meer dan een miljard mensen over de hele wereld gevierd op de eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. De datum verschuift telkens, maar valt altijd tussen 21 januari en 20 februari van onze westerse kalender.

De achterliggende gedachte is dat je het nieuwe jaar met een schone lei begint. Je zorgt dat je huis goed schoon en opgeruimd is, en dat je niemand meer geld schuldig bent. Op rode papierstroken staat ‘Gelukkig nieuwjaar!’ geschreven. Rood is de kleur van geluk. Dansende draken en leeuwen op straat verjagen met veel vuur en lawaai de boze geesten. En de kinderen? Die mogen zoveel snoepen als ze willen en krijgen geen straf. Alleen op nieuwjaarsdag, wel te verstaan.

Benieuwd wat dit feest inhoudt? Download dan de pdf, met informatie over het feest én lessuggesties voor de onderbouw.

Download het lesmateriaal

Kalender voor bijzondere dagen

Dit lesmateriaal is onderdeel van de Kalender voor bijzondere dagen van Kwintessens en wordt u gratis aangeboden. De informatie over Chinees Nieuwjaar stond eerder beschreven in Trefwoord. 

Kijk voor meer bijzondere dagen op de kalender. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief, waarin wij regelmatig een bijzondere dag uitlichten.