Leraar, hoe doe jij dat?

Auteur(s): Gert Biesta & Nico Dullemans

Wat moet een leraar wel of juist niet doen om goed les te geven? Het uitgangspunt van dit boek is dat de persoon van de leraar voor een groot deel bepalend is voor goed onderwijs. Met prachtige foto's van Jan Bot.

€ 25,65
Op voorraad
Bestelnummer
9319
  • Vanaf 10 exemplaren € 24,37
  • Vanaf 30 exemplaren € 23,09

Gegevens

Leraar, hoe doe jij dat?

Wat moet een leraar wel of juist niet doen om goed les te geven? Het uitgangspunt van dit boek is dat de persoon van de leraar voor een groot deel bepalend is voor goed onderwijs. Dat wordt op drie manieren belicht:

  • Wetenschappelijk – Een artikel van professor Gert Biesta die het werk van leraren analyseert en laat zien hoe zij tot goed handelen komen.
  • Verhalend – Tien interviews met leraren uit het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs door Nico Dullemans.
  • Beeldend – Foto’s van Jan Bot die een verbinding zoeken met de tekst. De vragen achter in het boek nodigen uit tot verder gesprek.

Voorwoord

Wat is het geheim van de smid? Wat moet een leraar wel of juist niet doen om goed les te geven? Wetenschappelijk onderzoek levert op deze vraag geen eensluidende antwoorden op. Daarom blijft het hachelijk om tegen leraren te zeggen: ‘Doe het alleen zo.’ Hoe komt dat?

Professor Gert Biesta analyseert het werk van de leraren. Hij legt hun beroep aan de lezer uit en laat zien hoe zij tot goed handelen komen. Dat doen leraren niet volgens een vast stramien, maar door ruimte te nemen, door hun vermogens te gebruiken, door te oordelen over het hoe en waartoe van hun werk, door virtuoos te zijn. Hij laat ook zien waardoor zij in hun werk worden belemmerd en gestimuleerd.

Tien leraren doen vervolgens hun persoonlijke verhaal, opgetekend door Nico Dullemans. Zes vrouwen en vier mannen, jong en oud, ervaren en heel ervaren, allen aan het werk in het christelijk geïnspireerd basis-, speciaal en voortgezet onderwijs. Zij laten ons zien hoe zij hun beroep beleven, hoe zij een les beginnen, wat zij doen als het niet gaat, met een klas, met een leerling. Zij leggen uit waarom zij van hun werk houden en waarom zij het volhouden.

Er staan beelden in het boek, foto’s van Jan Bot, die zelf in het onderwijs werkzaam is. Bij elk interview heeft hij foto’s van kinderen geplaatst. In de onderschriften worden de beelden verbonden met passages die hem hebben getroffen.

Verus wil een inspiratiebron zijn voor goed onderwijs. Ook met dit boek willen we daaraan vorm en inhoud geven.

Dr. Wim Kuiper, voorzitter Verus

Meer informatie

Meer informatie
Bestelnummer 9319
Auteur(s) Gert Biesta & Nico Dullemans
Illustrator(en) Fotografie: Jan Bot
ISBN 9789057884900
Aantal pagina's 120
Verschijningsjaar 2017
Productuitvoering hardcover
Formaat 17 x 24 cm

Bekend van

Kwink logo
Trefwoord logo
Hemel en aarde logo
Kom logo
Kind op zondag logo
© Copyright 2022 Kwintessens Disclaimer | Privacy Ideal Logo