Afscheid groep 8

De Efteling, maar dan anders

Door Ger Luttels, redacteur

Het land van JezusLang, heel lang geleden in een ver land… Met deze beginwoorden kun je moeiteloos de Efteling binnengaan. Die wondere, fantastische sprookjeswereld die tegelijkertijd echt is en ook weer niet. Sprekende dieren, zwevende elfjes, een ronddraaiend huis dat en passant ook even je maag omkeert. Eén groot decor dat enkel en alleen bedoeld is om ontzag, verwondering, schrik en ontroering op te roepen, liefst alles tegelijk. Een decor dat tot onze verbeelding spreekt en de verhalen optimaal tot leven brengt.

Het Bijbels decor

Lang, heel lang geleden in een ver land… Dit had ook moeiteloos het opschrift kunnen zijn boven de Bijbel. Voor ons, die leven in de twintigste eeuw in een modern Europa, zijn Bijbelverhalen toch letterlijk en figuurlijk verhalen op afstand. Ze spelen zich af in een samenleving en een cultuur die niet meer de onze is. En in een landschap dat in niets lijkt op onze polders, heidegebieden, asfaltwegen en betonnen bouwsels. Nu is de Efteling primair bedoeld ter vermaak en lees je de Bijbel waarschijnlijk vooral ‘ter lering’, maar toch. Een beetje zicht op het Bijbels landschap brengt bijvoorbeeld het bekende verhaal van de barmhartige Samaritaan echt dichterbij.

De barmhartige Samaritaan

Dit verhaal gaat over een reiziger die onderweg is van Jeruzalem naar Jericho. Niet in een comfortabele hybride over strak, breed en goed verlicht asfalt, bewaakt door talloze camera’s en na iedere 20 kilometer een smakelijk, geelverlichte M. Nee, het is een smalle, stoffige zandweg met scherpe stenen waar je je voeten aan openhaalt als je niet goed naar beneden kijkt om te zien waar je loopt. Goed wetend dat je eigenlijk voortdurend om je heen moet kijken omdat tussen de rotsachtige heuvels struikrovers je opwachten. Die helpen je hier met plezier, buiten het zicht van iedereen, naar de andere wereld. Een sprekend decor en heel geschikt voor een verhaal over kwetsbaarheid en afhankelijkheid en de grillige aard van de menselijke natuur.

Tweeduizend jaar geleden hoefde Lucas (die dit verhaal van Jezus opschreef) dit decor niet uit te leggen. Voor ons is het onbekend, want ver weg en lang geleden. Net zoals ons romantische beeld van schaapjes en herders ons op het verkeerde been kan zetten als we in december Lucas’ kerstevangelie lezen.

Een reisgids

Het land van Jezus

Bestel het boek in de webshop van Kwintessens

Een excursie naar Israël is niet voor iedereen weggelegd. Maar met de mooi geïllustreerde tijd- en reisgids Het land van Jezus kom je toch een heel eind. Het biedt een prachtig decor voor de Bijbelverhalen van het Nieuwe Testament. Nét de Efteling, maar dan anders.
Met een prijs van € 12,50 overigens aanmerkelijk goedkoper dan een entreekaartje. En het parkeren van je kameel is hier gratis!

Het land van Jezus, een uitgave van Kwintessens Uitgevers. Speciaal voor de bovenbouw.
 

Deel viaTweet about this on TwitterShare on Facebook
Sociaal-emotioneel leren

Een groep waar alles klopt

Door Joke Bouwman, relatiebeheerdervrouwenvoetbal

Hebt u ook zo genoten van de Oranje leeuwinnen? De ene wedstrijd was nog leuker dan de andere. De leeuwinnen wisten elkaar blindelings te vinden; vrijwel iedere pass kwam aan!

‘We hebben een topprestatie geleverd,’ vertelde coach Sarina Wiegman, omdat we zó goed hebben samengewerkt, niet alleen het elftal maar ook de staf eromheen. En dan kunnen dit soort dingen gebeuren!’ Ze doelde daarmee natuurlijk op het behalen van de Europese Kampioenstitel.

Maar goed samenwerken was niet het enige.

Lees verder

Deel viaTweet about this on TwitterShare on Facebook
Levensbeschouwing

Wijs worden met bronverhalen

Door Cocky Fortuin-van der SpekWijs worden met bronverhalen

‘Wij willen de verhalen uit de bijbel blijven vertellen, maar we zoeken naar een betere verwerking.’

‘Bij ons ons op school komen kinderen uit allerlei culturen samen, wij willen verhalen uit meerdere tradities vertellen.’

‘Kun je leerlingen actiever bij verhalen betrekken?’

Voor iedereen die zich in deze vragen herkent is het boek Wijs worden met bronverhalen geschreven. In dit visie- en praktijkboek wordt beschreven hoe leerlinggericht levensbeschouwelijk onderwijs in de 21e eeuw vorm kan krijgen, en zo van belang is voor de persoonsvorming van alle leerlingen.

Lees verder

Deel viaTweet about this on TwitterShare on Facebook
Afscheid groep 8

Laatste schooldag

Door Wouter Siebers – leerkracht groep 8 én redacteur bij Kwink

Wouter Siebers, gedragsspecialist, leerkracht en redacteur bij de SEL-lesmethode Kwink

Wouter is gedragsspecialist, leerkracht en redacteur bij de SEL-lesmethode Kwink

 

SEL tot de laatste schooldag

De laatste dagen van het schooljaar zijn begonnen. De zon begint steeds feller te schijnen, binnen wordt het steeds warmer en de concentratie van onze leerlingen wordt danig op de proef gesteld. Tegelijkertijd met deze seizoen veranderingen start ook de adjourning fase van de groep. De fase waarin leerlingen afscheid nemen van elkaar (in groep 8) of van de groepsleerkracht. Afscheid nemen gaat vaak gepaard bij het benadrukken van minder leuke kanten van een groep of leerkracht. Dat zorgt ervoor dat het afscheid nemen gemakkelijker wordt. Toch hoeft dit proces niet altijd zo te verlopen.

Elkaar positief uitzwaaien

Net als bij elke groepsdynamische fase is het de leerkracht die het verschil maakt. Ook in deze fase kan de leerkracht het groepsproces sturen. Ik ben blij dat Kwink mij daarbij helpt. De laatste lessen van het jaar zijn zo opgebouwd dat het mijzelf en mijn leerlingen begeleidt in het afscheid nemen van elkaar. Nu verloopt deze fase bij mijn achtste groepers vaak nog wat stormachtiger, zij verlaten immers echt definitief de basisschool.

Leuke vragen voor eind van het schooljaar

Afscheid basisschool; laatste schooldag

Voor alle andere groepen is het interessant om de laatste weken of op de laatste schooldag met de volgende vragen bezig te zijn:

  • Wat vond je het allerleukste dit jaar?
  • Bedenk 5 woorden die goed bij dit jaar passen
  • Was dit jaar een gezond jaar voor jou? Waarom wel of niet?
  • Wat heb je dit schooljaar gedaan waar je trots op bent?
  • Wat blijft je het meest bij?
  • Wat wil je kwijt aan je oude én nieuwe juf of meester?

Goed de zomer in

Groepsplan Gedrag: laatste schooldag in adjourning fase

Bij aanschaf van een abonnement bij Kwink krijg je als school Groepsplan Gedrag cadeau, t.w.v. € 27,95

Bewust bezig zijn met de adjourning fase zorgt ervoor dat de groep ook in de laatste weken zo positief blijft als het afgelopen schooljaar. Ruimte nemen en geven om samen bezig te kunnen zijn met terugblikken en vooruitkijken. Ik kijk zelf terug op deze laatste schooldag, op een prachtig schooljaar waarin 29 achtste groepers zich hebben ontwikkeld tot (pre)pubers die klaar zijn voor het voortgezet onderwijs. Als ze op de laatste dag de school uit lopen en roepen dat ze nog wel eens terug zullen komen dan weet ik; ook de adjourning fase is gelukt!

 

Fijne vakantie allemaal!

Groet, WouterKwink voor de bovenbouw

 

 

Bewaren

Deel viaTweet about this on TwitterShare on Facebook
Afscheid groep 8

Afscheid: Dag juf, dag mees, dag klas!

Afscheid nemen op de basisschool

Door Joke Bouwman – Relatiebeheerder en oud-juf

Het schooljaar zit er weer op.

Het afscheid is in zicht. In winkels struikel je bijna over de afscheidscadeautjes voor al die lieve juffen of superleuke meesters en de kalender staat vol met die typische eindejaarsactiviteiten:

Afscheid nemen op school

en ga zo maar door. Iedereen loopt op z’n tandvlees maar houdt de moed er nog even vrolijk in. Hoewel.

Vertrouwde juf/meester

De kinderen kunnen in die laatste weken best wat tegendraads zijn. Maar dat hoort erbij. Zij realiseren zich opeens dat de groep ophoudt te bestaan. En het is best lastig om die vertrouwde juf of meester los te laten. En ook om die klasgenoten, met wie je een jaar lang lief en leed gedeeld hebt, 6 weken te moeten missen.  Dus gaan ze zich wat afzetten, want misschien valt het afscheid dan wat minder zwaar.  Maar als het zover is vloeien er toch nogal eens tranen!  Vooral bij het afscheid van groep 8.

Afscheid met een traan

En ik moet bekennen dat ik het als juf zelf ook niet altijd droog hield. Tot ergernis van sommige collega’s overigens, die zoveel  sentimenteel gedoe maar moeilijk konden snappen. Ik heb me er lange tijd een beetje voor geschaamd.

Maar waarom zou je je schamen voor de band die je hebt opgebouwd met je leerlingen? Eerder zou je je moeten schamen wanneer dat niet lukte en het afscheid je daardoor onberoerd laat.

Oud-leerling Diana verwoordde het heel mooi toen ik haar onlangs, na 25 jaar weer tegen het lijf liep. Ik herkende haar meteen. En zij mij ook.

“Best bijzonder, hè, zei ze, na al die tijd?”

En tegen haar dochter van 7: “Dat is mijn kleuterjuf van vroeger!”

Verbondenheid en veiligheid

Dochter rolde demonstratief met haar ogen over het bijna kinderlijke enthousiasme van haar moeder. Maar ja, als je 7 jaar bent  weet je nog niet hoe belangrijk onderlinge verbondenheid is om je gelukkig en veilig te voelen.

afscheidscadeaus

Bron: Instagram-account Uitgeverij Kwintessens

Juffen en meesters daarentegen horen het wel te weten. En de meesten weten het gelukkig ook. Vandaar al die cadeautjes! Maak er met elkaar een mooi afscheid van.

Een fijne zomervakantie allemaal gewenst!

Bewaren

Deel viaTweet about this on TwitterShare on Facebook